Βλεφαροπλαστική – Για Ποιούς Είναι Κατάλληλη

Βλεφαροπλαστική – Για Ποιούς Είναι Κατάλληλη

Η βλεφαροπλαστική αποσκοπεί στο να διορθωθεί η χαλάρωση των βλεφάρων, η οποία είτε είναι κληρονομική, είτε λόγω ηλικίας ή οφείλεται σε νευρολογικά ή άλλα αίτια. Η επέμβαση διενεργείται κυρίως για αισθητικούς λόγους, αλλά σε ορισμένα άτομα είναι απαραίτητη για να βελτιωθούν προβλήματα όρασης ή άλλα προβλήματα των ματιών. Η διόρθωση αφορά τα πάνω ή τα κάτω βλέφαρα, ή τον συνδυασμό και των δύο.

Μία από τις συχνότερες επεμβάσεις που πραγματοποιούμε. Το σημείο-κλειδί είναι η σωστή εκτίμηση και επιλογή της κατάλληλης τεχνικής!

Στο άνω βλέφαρο αποσκοπούμε να διορθώσουμε την χαλάρωση του δέρματος και του σφιγκτήρα μυός, καθώς και στο να εξαφανίσουμε την διόγκωση του περιοφθαλμικού λίπους που εμφανίζεται πολλές φορές στην έσω πλευρά. Επίσης είναι δυνατό με ειδικούς χειρισμούς να ανασηκώσουμε την έξω γωνία του ματιού, όταν είναι απαραίτητο.

Στα κάτω βλέφαρα ο σκοπός είναι πρώτον να αφαιρέσουμε τις σακούλες κάτω από τα μάτια και δεύτερον να διορθώσουμε τη χαλάρωση και τις ρυτίδες του δέρματος. Με τη βλεφαροπλαστική επίσης διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να εξηγήσουμε το μηχανισμό με τον οποίο δημιουργούνται οι σακούλες κάτω από τα μάτια.  Γύρω από τον βολβό του οφθαλμού υπάρχει το περιοφθαλμικό λίπος, το οποίο συγκρατείται στην θέση του από μία μεμβράνη η οποία μπορεί είτε να είναι πιο αδύναμης κατασκευής είτε να χαλαρώσει με την πάροδο του χρόνου είτε και τα δύο, οπότε αφήνει το λίπος να προβάλει προς τα εμπρός. Ουσιαστικά δηλαδή δεν αυξάνει η ποσότητα του λίπους απλώς αλλάζει η θέση του.

 Τεχνικές Βλεφαροπλαστικής

Στα πάνω βλέφαρα γίνεται μία τομή 9-11 χιλ. πάνω από τις βλεφαρίδες καθ΄όλο το μήκος του βλεφάρου και μετά από ακριβή υπολογισμό ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο λαγόφθαλμου, αφαιρείται τμήμα του δέρματος, του μυός και μέρος του περιοφθαλμικού λίπους. Η συρραφή γίνεται με ενδοδερμική ραφή ώστε να μην παραμείνουν εμφανείς ουλές.

Στα κάτω βλέφαρα γίνεται μία τομή 1-2 χιλιοστά κάτω από τις βλεφαρίδες με μία μικρή λοξή τομή προς τα κάτω στο έξω άκρο. Σε μερικά περιστατικά είναι αναγκαίο να γίνεται και έξω κανθοπλαστική ώστε να στερεωθεί η έξω γωνία του ματιού.
Υπάρχει η δυνατότητα η κάτω βλεφαροπλαστική να γίνει με λέϊζερ (laser) από την έσω πλευρά του βλεφάρου δηλαδή με τομή στον επιπεφυκότα. Από εκεί αφαιρείται τμήμα του περιοφθαλμικού λίπους χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα περισσότερων χειρισμών. Το αποτέλεσμα της τεχνικής αυτής είναι μεν χωρίς εξωτερικές ουλές αλλά πιο περιορισμένο από την κλασσική βλεφαροπλαστική.

Σε μερικά περιστατικά μπορεί να υπάρχει δεύτερη σακούλα κάτω από την ανωτέρω περιγραφείσα ή να υπάρχει χαλάρωση της ταρσιαίας πλάκας συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας οπότε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί εκτρόπιο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις ακολουθούνται πιο εξειδικευμένες χειρουργικές τεχνικές ώστε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μηδενίζοντας τις πιθανότητες για επιπλοκές. Όταν η βλεφαροπλαστική γίνεται σε συνδυασμό με το Lifting υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον χειρισμών στον σφιγκτήρα μύ ώστε να πετύχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση βλεφαρόπτωσης γίνονται στο άνω βλέφαρο πέραν της βλεφαροπλαστικής και επιπλέον χειρισμοί στον ανελκτήρα μύ, ώστε να αποκατασταθεί η συμμετρία στα δύο άνω βλέφαρα και να έχουμε φυσιολογικό άνοιγμα του βλεφάρου. Μερικές φορές πριν την επέμβαση πρέπει να γίνεται νευροφυσιολογικός έλεγχος ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συστηματικής ή εξελικτικής πάθησης.

 Μετά Την Επέμβαση

Η βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων γίνεται με τοπική νάρκωση, ενώ όταν γίνεται συνδυαστική άνω και κάτω καλό είναι να γίνεται με τοπική νάρκωση και μέθη. Δε χρειάζεται διαμονή στην κλινική. Εφόσον υπάρχει η επιιθυμία από το άτομο που υποβάλλεται στην επέμβαση, μπορεί να γίνει και με γενική αναισθησία, πάλι χωρίς διαμονή στην κλινική.

Η επούλωση διαρκεί 5 ημέρες οπότε αφαιρούνται και τα ράμματα, οι δε ουλές χρειάζονται 1-2 μήνες για να φτάσουν σε σημείο που θα ξεχωρίζουν ελάχιστα ή και καθόλου. Τα οιδήματα χρειάζονται 6-8 εβδομάδες για να υποχωρήσουν τελείως.

Συνήθως τα άτομα που υποβάλλονται σε βλεφαροπλαστική μπορούν να κυκλοφορήσουν άμεσα εκτός σπιτιού φορώντας γυαλιά ηλίου. Μετά την πέμπτη μέρα τα γυαλιά δε χρειάζονται και μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει ελεύθερα, βάζοντας λίγο concealer πάνω στις μελανιές, όταν υπάρχουν.

Αποτελέσματα Βλεφαροπλαστικής

Μετά την βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων εξαφανίζεται τελείως η χαλάρωση του δέρματος και το βλέφαρο αποκτά πιο νεανική όψη, χωρίς να αλλοιωθεί σε καμία περίπτωση το σχήμα του ματιού και τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Επίσης βελτιώνεται σημαντικά το πρωινό πρήξιμο και τα μάτια φαίνονται συνολικά πιο ξεκούραστα. Οι ουλές εξαφανίζονται τελείως και μετά από έναν περίπου χρόνο είναι σχεδόν αόρατες, ακόμα και στα μάτια των ειδικών.

Τα κάτω βλέφαρα έχουν σχεδόν εξίσου καλή επούλωση και οι ουλές είναι επίσης δυσδιάκριτες. Οι σακούλες και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια υποχωρούν τελείως και οι μαύροι κύκλοι βελτιώνονται σημαντικά. Τόσο στην άνω όσο και στην κάτω βλεφαροπλαστική δεν αφαιρείται μεγάλη ποσότητα λίπους αλλά γίνεται ανακατανομή αυτού, με αποτέλεσμα σε καμία περίπτωση να μην «αδειάζει» το μάτι.

Το αποτέλεσμα των επεμβάσεων αυτό διαρκεί μακροχρόνια, από την εμπειρία μας πάνω από 15 χρόνια. Επίσης το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί με μη χειρουργικά μέσα, όπως το υαλουρονικό, το λέϊζερ ή το Botox.

 

Στη βλεφαροπλαστική των άνω βλεφάρων το πρήξιμο είναι συνήθως ήπιο, και κρατάει περίπου 1 εβδομάδα. Στο κάτω βλέφαρο μπορεί να εμφανιστεί οίδημα, το οποίο υποχωρεί μετά από 4-6 εβδομάδες. Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση συνιστούμε να κοιμάται ο/η ασθενής με 2 μαξιλάρια και το πρώτο 24ωρο να τοποθετεί στα μάτια ψυχρά επιθέματα.

Σχολιάστε